5+1 βήματα για σωστή συντήρηση κήπου
- vantolasservices_h70nzj
- Φεβ-07-2025
- Uncategorized
Η συντήρηση κήπου μπορεί κάποιες φορές να είναι κουραστική, όμως παραμένει πάντα μια δημιουργική και ευχάριστη δραστηριότητα, που μπορεί να σας αποφορτίσει από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Ένας καλά συντηρημένος κήπος δίνει αμέσως την αίσθηση ότι ο ιδιοκτήτης του τον αγαπά και τον φροντίζει.
Ποια είναι όμως η καλύτερη εποχή για να κάνετε διαμόρφωση κήπου; Πότε να κλαδέψετε τους θάμνους; Πόσο συχνά πρέπει να κουρεύετε το γκαζόν; Πότε πρέπει να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας; Δείτε στη συνέχεια τα 5+1 βήματα που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε αποτελεσματικά τον κήπο σας, αποφεύγοντας πιθανά λάθη και αστοχίες.

1. Συντήρηση κήπου με κούρεμα γρασιδιού
Το τακτικό κούρεμα του γρασιδιού έχει πρωταρχική σημασία για να παραμείνει πράσινο και υγιές. Η συχνότητα του κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα, την εποχή καθώς και την κουρευτική μηχανή. Σε γενικές γραμμές, την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν το γρασίδι αναπτύσσεται πιο γρήγορα, θα πρέπει να το κουρεύουμε μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ανάπτυξή του γίνεται πιο αργή και χρειάζεται κούρεμα κάθε 8-10 μέρες. Με τον πρώτο παγετό το κούρεμα πρέπει να διακοπεί εντελώς.
Σε ότι αφορά το μήκος κοπής, οι ειδικοί συνιστούν να τηρείται ο κανόνας του ενός τρίτου: σε κάθε κούρεμα, μην κόβετε περισσότερο από το ένα τρίτο του ύψους. Αν το γρασίδι κόβεται υπερβολικά κοντό, τραυματίζεται η βάση του χλοοτάπητα και επιβραδύνεται η ανάπτυξη.

2. Περιποίηση κήπου με κλάδεμα δέντρων και θάμνων
Το κλάδεμα των δέντρων και των θάμνων του κήπου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των φυτών. Με το κλάδεμα απομακρύνονται τα νεκρά κλαδιά, δημιουργείται χώρος για νέα βλάστηση την άνοιξη και παράλληλα δίνεται στα φυτά το σχήμα που ταιριάζει με τη γενικότερη διαμόρφωση του κήπου.
Τα φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι κλαδεύονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν έχουν χάσει το 80% των φύλλων τους. Τα φυτά που ανθίζουν τους χειμωνιάτικους μήνες (τσιντόνια, φορσύθια κ.λ.π) δεν κλαδεύονται πριν τελειώσει η ανθοφορία τους. Τα αειθαλή συνήθως κουρεύονται στις αρχές της άνοιξης, πριν την έναρξη της νέας ανάπτυξης.
Ξύλινο παρτέρι με θαμνάκια Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την όψη του κήπου σας. Δείτε μερικά παραδείγματα από τους πιο όμορφα φροντισμένους κήπους του κόσμου, που θα σας δώσουν σίγουρα έμπνευση για τη διαμόρφωση των δικών σας φυτών.

3. Συντήρηση αυτόματου ποτίσματος κήπου
Το αυτόματο πότισμα κήπου δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για όσους πρόκειται να απουσιάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι όμως και μεγάλη ευκολία για όλους τους κηπουρούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, ειδικά το καλοκαίρι όπου τα φυτά χρειάζονται καθημερινό πότισμα.
Για να βεβαιωθείτε για τη σωστή λειτουργία του θα πρέπει να κάνετε μια σειρά από ελέγχους, πριν το θέσετε σε λειτουργία, ώστε να επιδιορθώσετε ό, τι χρειάζεται.
Είναι καθαρά τα ακροφύσια; Είναι συχνό φαινόμενο να βουλώνουν τα ακροφύσια από συσσώρευση αλάτων. Πλύντε τα με νερό και ξύδι, για να αφαιρέσετε τα άλατα και να επιτρέψετε την ομαλή ροή του νερού.
Παρουσιάζουν διαρροές οι σωλήνες; Ελέγξτε οπτικά τους σωλήνες για διαρροές, τσακίσματα ή φθορά και αντικαταστήστε τους αν χρειάζεται.
Είναι φορτισμένη η μπαταρία του προγραμματιστή; Οι περισσότεροι προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος λειτουργούν με μπαταρία. Καλό θα είναι να αντικαταστήσετε τις μπαταρίες στην αρχή του καλοκαιριού ή αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να μη κινδυνεύσουν τα φυτά σας.
Είναι καθαρά τα μπεκ; Τα μπεκ και οι σταλάκτες συχνά γεμίζουν χώμα και βουλώνουν. Καθαρίστε τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό πριν τα βάλετε στο χώμα.
4. Φροντίδα παρτεριών κήπου
Αν σας το επιτρέπει ο χώρος σας και η αισθητική του κήπου σας, τα παρτέρια είναι μια πολύ καλή ιδέα για να δώσετε χρώμα ή ενδεχομένως να καλλιεργήσετε λαχανικά, φρούτα ή μυρωδικά. Μπορείτε να επιλέξετε για την οριοθέτησή τους roll bar για παρτέρια κήπου σε ποικιλία σχεδίων, πασσάλους ή καρφωτούς φράχτες.
Για τη φροντίδα των παρτεριών σας συνδυάστε φυτά με τις ίδιες ανάγκες άρδευσης σε κάθε παρτέρι και ποτίζετέ τα ανάλογα. Αφαιρέστε τα μαραμένα ή νεκρά λουλούδια (deadheading). Κλαδέψτε τους θάμνους και προσθέστε τη σωστή ποσότητα λιπάσματος. Καθαρίστε όλα τα υπολείμματα, όπως ξερά ή σάπια φύλλα, πεσμένα άνθη, κτλ., από το χώμα.

5. Μεταφύτευση σε μεγαλύτερες γλάστρες
Όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα τότε το φυτό δυσκολεύεται να απορροφήσει νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή του. Ως εκ τούτου, η πιο ασφαλής ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα για να μεταφυτέψουμε ένα φυτό είναι όταν εμφανιστούν ρίζες που βγαίνουν από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Ένα άλλο σημάδι είναι όταν κιτρινίζει το φύλλωμα ή πέφτουν τα φύλλα.
Επίσης, τα φυτά που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια συνήθως χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν ήδη αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλαστράκι φυτωρίου, που είναι φυτεμένα.
Κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης τοποθετούμε στη βάση της καινούργιας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα ελαφρόπετρα ή χαλίκι για να έχουμε καλύτερη αποστράγγιση του νερού. Βγάζουμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, αφήνοντας μια μπάλα χώματος στις ρίζες του.
Σπάμε με τα δάχτυλα τα λεπτά ριζίδια του φυτού, που ανανεώνονται έτσι κατά τη μεταφύτευση και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στη νέα γλάστρα. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και βάζουμε όσο χώμα χρειάζεται. Ποτίζουμε ελαφρά για να καθίσει το χώμα και συμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα.
Μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης, βάζουμε το φυτό στη σκιά για μία εβδομάδα και το ποτίζουμε τακτικά για να ριζώσει καλύτερα.
Για τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρες ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.
Bonus: Συντήρηση κήπου και ανανέωση διακόσμησης εξωτερικού χώρου
Στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης του κήπου σας, θα πρέπει να εξετάσετε αν χρειάζονται κάποιο φρεσκάρισμα διάφορα στοιχεία που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ίσως να χρειαστεί να περάσετε με χρώμα για ξύλο τις πέργκολες και τις ξύλινες ξαπλώστρες ή να φρεσκάρετε το σύστημα σκίασης. Το ίδιο ισχύει και για τα παρτέρια σας, τα καφασωτά και τους φράχτες κήπου.
Παράλληλα, μπορείτε να ανανεώσετε τη διακόσμηση του εξωτερικού σας χώρου αλλάζοντας το χρώμα σε κάποια διακοσμητικά στοιχεία, με βαφή ξύλου εξωτερικού χώρου, σε διάφορα χρώματα ή στην ακριβή απόχρωση που εσείς επιθυμείτε.
Πηγή: http://showood.gr